nedjelja, 7. travnja 2013.

Starkovi protiv Lannistera

Od prošlog tjedna svaki ponedjeljak radosno ću iščekivati - zbog nove sezone Game of Thronesa! Za Game of Thrones djevce, serija je to o sedam klanova koji se u svijetu koji nikada nije postojao, a podsjeća na europski srednji vijek, bore za prijestolje. Ova fantasy televizijska serija proizvod je mašte Georgea R. R. Martina, jednog od najpoznatijih književnika fantasyja današnjice, pa slobodno pročitajte i knjige. Ako vam već intrige, zabranjene ljubavi, brutalne borbe, hrabrost i ratne strategije na malom ekranu nisu dovoljni, prelijepe lokacije, među kojima je i naš Dubrovnik, mogle bi vas učiniti ovisnima o ovom čarobnom svijetu.


Netko je obožavatelj Khalissi (OK, ona je Majka zmajeva, i to je neizmjerno kul), netko voli nezahvalne osvetnike pa navija za Theona Greyjoya, ali svima je jasno - glavna borba vodi se između dobra i zla, odnosno pokvarenih Lannistera i časnih Starkovih. Ovo su samo neki od razloga zašto biste Starkovima trebali dati priliku da vas inspiriraju.

1. Glava obitelji Stark, Eddard, svoje je izvanbračno dijete, Jona Snowa, prihvatio i odgojio kao jednoga od svojih sinova, dok bi se najstariji član Lannisterovog klana, Tywin Lannister, najradije odrekao Impa (jedinog Lannistera kojeg volim, go, Imp, go, Imp), iako je, nema sumnje, on njegovo zakonito dijete.2. I majka Stark, Catelyn, bolja je u svojoj ulozi od mater familias Lannistera, Cersei, koja je odgojila svoje dijete da bude brutalna, iskrvarena, nepoštena, nemoralna kukavica. Starkovi su, s iznimkom Sanse (zaista, koji je njezin problem?), iznimno poštena i hrabra obitelj, pravedna do kraja, pa tako Robb Stark pritvara čak i svoju majku jer je oslobodila Jaime Lannistera, zakletog neprijatelja, iz zatočeništva. Jednakost svih pred zakonom, indeed.


3. Jaime Lannister i Cersei Lannister okrutni su brat i sestra koji žele zadržati Željezno prijestolje za sebe. No, osim što između njih postoji bratska ljubav, oni su pobornici incesta, a najveća zločestoća ovog svijeta, Joffrey Baratheon, plod je njihove izopačene ljubavne veze koja ne poznaje moral. Ne moram ni napomenuti, Starkovi imaju partnere koji nisu pripadnici njihovog rodoslovnog stabla.


4. Starkovi vladaju Sjevernim zemljama pošteno i časno. Ned Stark okrutan je bio samo u ime pravde, u koju je vjerovao i za koju je, boreći se, dao i život. Mladi Joffrey Baratheon, pak, iako je mnogo neiskusniji vladar, okrutan je na načine koje normalan um ne poznaje. Ma trnci me prođu čim on uđe u kadar.


5. Za razliku od Lanniesterovog podmlatka, Joffreya, koji drhće unutar zidina čim se neprijatelj pojavi na vratima, kći Neda Starka, Arya, hrabra je vučica koja ne dopušta strahu da je paralizira. Ona se uvlači u neprijateljsku jazbinu, ne samo kako bi preživjela, nego kako bi vratila prijestolje u ruke svoje obitelji. I njen polubrat, Jon Snow, iako djeluje stidljivo, pravi je biser obitelji Stark koji, kao vrsni ratnik, pronalazi način da se na ispravan način bori za ono u što vjeruje.


Radujte se, winter is coming :)

2 komentara:

 1. Tyrion mi je najdraži :D

  Nisam još pogledala nove epizode.. kasnim i s prošlom sezonom jer sam htjela prvo sve knjige pročitati. Brzo ću nadoknaditi :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja pa neću knjige da čitam dok se ne završi serija. :)
   Zato što sam prvo počela sa serijom, i sad mi ne ide da čitam knjige, zbog spoilera.
   U svakom slučaju, planiram da kupim sve knjige, vredi imati ih u kućnoj biblioteci.

   Izbriši

Speak up! :)