četvrtak, 25. travnja 2013.

All that jazz

Na današnji dan rođena je velika Ella Fitzgerald, što je obilježio čak i Google. Ella je imala raspon glasa od tri oktave (šmrc, i ja biiih!), bila je stidljivka iz New Yorka koja se poslije nastupa nije družila s bendom, čak i kad su joj amputirane obje noge, Ella je svoj novac nesebično poklanjala raznim humanitarnim udrugama, njezina impozantna zbirka kuharica danas se nalazi na Harvardu, njenu glazbu posjeduje Smithsonian - svojim izvedbama Everytime we say goodbye, A fine romance, Best is yet to come, The nearness of you, I Get a Kick Out of You i dr. Ella je postala institucija.

"I guess what everyone wants more than anything else is to be loved. And to know that you loved me for my singing is too much for me. Forgive me if I don't have all the words. Maybe I can sing it and you'll understand."
Ella Fitzgerald


Ali, meni osobno draža od lady Elle je žena koja je kao devetnaestogodišnjakinja otvorila Ellin koncert - Sarah Vaughan. Talentirana pjevačica, zvana Sailor, kao tinejdžerica se iskradala iz svog doma i nastupala u klubovima diljem rodnog joj New Jerseya (rasadnika za glazbene talente). Prvotno je nastupala u bendovima Earla Hinesa i Billyja Eckstinea kao pijanistica, a kasnije kao pjevačica. Nakon promjene stylinga (uklonila je razmak između sjekutića) zapjevala je i solo, osvojila Grammyje, svoju zvijezdu na Walk of fameu, Dvoranu slavnih, a njezin poznati swooping imitirale su i Ella, Judy Garland i Aretha Franklin, dok ju je kao veliki uzor navodila i Amy Winehouse. Ja ju volim slušati dok obavljam kućanske poslove. Ribanje wc školjke ili uklanjanje kamenca sa slavina postaje glamuroznije uz malo Sarah i njenog jazza - slobodno probajte.


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)