nedjelja, 7. travnja 2013.

Neka nova Ana Karenjina

Jedina knjiga mlade Francuskinje Valerie Tong Cuong koju ćete pronaći na našem materinjem jeziku jest knjiga Čarobna ploča, što ne čudi jer je njezinih devet romana do sada prevedeno na samo dvanaest jezika. Valerie je završila studij književnosti i političkih znanosti, na kojima je i doktorirala. Nakon kratke karijere u komunikacijama, posvetila se u potpunosti pisanju i stvaranju glazbe. Ova rođena Parižanka autorica je glazbe i vokal grupe Quark, a uz to je udana žena i majka troje djece.


Čarobna ploča nevjerojatno je pitka knjiga koju ćete morati pročitati odjednom. Ja sam je npr. uzela u ruke nasred štrebanja Zakona o zemljišnim knjigama, kojeg sam, čuda li!, potpuno smetnula s uma u sljedećih par sati. Knjiga započinje rečenicom "Dan kad sam odlučila da ću živjeti, isti je onaj kad sam naizgled izgubila svaki razlog za život." i nastavlja se pričom o dvije osamnaestogodišnjakinje koje jedne srijede ujutro stoje na mostu, držeći se za ruke, i čekaju vlak. Jedna je, potom, skočila, a druga je pomislila da bi ipak mogla imati budućnost. Zašto je Alice skočila, a bila je lijepa kao lutka, imala je limuzinu, poštovanje profesora i vilu s kinodvoranom u otmjenom dijelu grada? Zašto Mina nije skočila, a majka joj je umrla od alkohola, pa je ona bila prisiljena stanovati kod ujne koja ju sigurno ne bi oplakivala, dok je sve druge bila nevidljiva? Tko je Alice, a tko je Mina, i pod kojim okolnostima je sudar njihovih oprečnih svjetova rezultirao paktom o samoubojstvu? Spoj intrigantne priče o jednom prijateljstvu, neočekivanog obrata i predivnog tijeka misli Valeri Tong Cuong savršen je recept za odličnu knjigu o kojoj nećete zaboraviti, a koja će pokrenuti rasprave među knjiškim crvima. Aaaaawh, nedostaju mi moje book cluberice!


"Još ni danas ne znam zašto sam je tako opsesivno htjela sakriti, kao da je bila intimni dio mene, posvemašnja tajna, premda je bilo očito da bih zaslužila određeno poštovanje kad bih je predstavila svojoj okolini, ili bi me bar pustili na miru."

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)