utorak, 21. svibnja 2013.

Zaboravljena ljepotica

Gene Tierney jedna je od najljepših glumica zlatnih dana Hollywooda - ljepša od Ave, ljupkija od Grete, krhkija od Liz. Od debitantica iz Connecticuta i zvijezde Broadwaya do strastvene pušačice i kraljice drame sa samoubilačkim namjerama, ova prijateljica Howarda Hughesa, inspiracija Agathi Christie i nesuđena ljubav Johna F. Kennedyja, iako nije vlasnica zlatnog kipića, bila je it girl četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo su neke od njezinih najboljih filmskih uloga:


Uloga Marthe u Heaven Can Wait (1943)
Komedija o čovjeku koji svojom životnom pričom nastoji dokazati da mu je mjesto u paklu, dok Gene glumi njegovu suprugu, s kojim se vjenčao pod čudnim oklonostima i koja će ga čekati s one strane, savršeni je primjer old school hollywoodske komedije.


Uloga Laure Hunt u Lauri (1944)
Prema ovoj noir misteriji ravnaju se svi noir filmovi, a i danas mnogi kritičari smatraju kako je za ulogu fatalne Laure u koju se zaljubljuje detektiv Mark McPherson Gene trebala osvojiti Oscara.


Uloga u Ellen u Leave Her to Heaven (1945)
Triler o ljubomornoj Ellen i ljubavi njenog života Richardu donio je Gene Tierney nominaciju za Oscara i jedan je od najvećih klasika Hollywooda.


Uloga Isabel u The Razor's Edge (1946)
Kroz teške drame koje je osmislio W. Somerset Maugham, a koje pogađaju Larryja i Isabel u ovom filmu o traženju i gubitku, shvatiti ćete da ništa u životu nije vrijedno ukoliko niste s onom osobom koju volite.


Uloga Lucy Muir u The Ghost and Mrs. Muir (1947)
Film o usamljenoj gospođi koja stanuje u kući koju opsjeda duh kapetana Daniela Gregga gledala sam kao dijete, i dobro se sjećam maglovite i tužne atmosfere koja vlada ekranom sve dok se ove dvije duše ne sjedine.


3 komentara:

  1. Sad sam si cijeli ovaj post spremila u folder "filmovi". Velika mi je želja gledati stare filmove, ali nikako naći vremena..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najviše sam ih pogledala dok sam bila nezaposlena - godinu dana. Sada imam običaj na kraju radnog tjedna se počastiti, petak navečer je obavezno movie night :)

      Izbriši

Speak up! :)