subota, 23. ožujka 2013.

Prve od prvih (II)

Ovim putem nastavit ćemo s prisjećanjem na neke od žena koje su pokazale znanje i sposobnost te iznimnu hrabrost da budu prve od prvih u muškom svijet - zbog njih danas radimo ono što volimo.


Automobilistica
7. travnja 1914. položila je vozački ispit prva žena u Hrvatskoj - Alma plemenita Balley, supruga je kraljevskog kotarskog inženjera g. Vladimira pl. Balleya, nabavljao automobile tvornice Opel, čime se oduševila i njegova supruga, koja je zajedno s njim bila članica Prvog hrvatskog automobilnog kluba. 1958. Maria Teresa De Filippis (na slici gore), koja je tada nastupila na Velikoj nagradi Monaka, postala je prva vozačica Formule 1. Do sada je u Formuli 1 sudjelovalo pet žena, no, samo su dvije zaista nastupile u utrkama - kvalificirale su se samo talijanske vozačice Maria Teresa De Filippis i Lella Lombardi. Prije samo nekoliko mjeseci žena je stupila i na čelo švicarskog Saubera, čime je postala prva žena u povijesti na čelu neke momčadi Formule 1. Monisha Kaltenborn, Austrijanka indijskog podrijetla, ima 41 godinu i dosad je bila izvršna direktorica u Sauberu, a novu dužnost preuzela je pred utrku VN Južne Koreje.

Nobelovka
Do dana današnjeg, od 776 nagrada, samo 33 Nobela primile su žene, a prva od njih je bila poljska znanstvenica Marie Sklodowska Curie koja ga je primila za istraživanje fenomena radioaktivnosti, koju je otkrio prof. Henri Becquerel. 1903. godine prof. Becquerel je dobio 1/2 nagrade, a Marie i Pierre Curie dijelili su po četvrtinu. Osam godina kasnije, primila ga je za postignuća u kemiji - za otkriće elemenata radiuma i poloniuma. I njen suprug i njena kći dobitnici su Nobela. Baroness Bertha Felicie Sophie von Suttner prva je žena koja je primila Nobela za mir, a prva književnica koja se dičila Nobelom je švedska književnica Selma Lagerof (na slici), autorica knjige Gösta Berling i Legendi o Kristu.


Astronautkinja
Prva žena u svemiru bila je dvadesetšestogodišnja Valentina Terješkova (na slici dolje) 1963. godine, koja je ujedno bila i prvi nepripadnik vojske u svemiru. Prije toga radila je u tvornici tekstilom i bavila se padobranstvom, a upravo njeno znanje iz područja padobranstva zaslužno je za njezin odlazak u svemir. Svetlana Savitskaya bila je druga žena u svemiru, a ujedno prva koja je zakoračila u svemiru, dok je treća, a prva Amerikanka bila Sally Ride koja je 1983.-1984. u dva navrata posjetila svemir, a prije toga je bila poznata kao teniska prvakinja.


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)