Preskoči na glavni sadržaj

Fragmenti djetinjstva

Nedavno je na televiziji bio film Posljednji akcijski junak (1993.) koji me podsjetio na dobre stare dane i na sve one filmove koji su mi u najosjetljivijim godinama približavali neki čudesni svijet, a koje i danas rado gledam, svom djetinjstvu u čast.
Dok su tinejdžeri uživali u filmovima Molly Ringwald, ja nisam u svojoj predškolskoj dobi niti čula za nju, niti sam znala tko je Ferris Buller, pa niti sam vidjela Johna Cusacka kako pušta In your eyes ispod Dianinog prozora. Osim domaćih filmova uz koje vežem uspomene na školsku lektiru, nezaobilaznog Peru Kvržicu, Vragece te onaj urnebesni "Saperlot!" Ede Peročevića, u našoj kući na repertoaru su bili i američki klasici - Karate Kid (1984.), Smrtonosno oružje (1987.), Ghost Busters (1984.), Policijska akademija (1984.) i dr. u koje se, bez obzira na to koliko puta sam ih gledala, nikada nisam uživjela. Ipak, nekoliko filmova mi je čvrsto urezano u sjećanje, i ja ih još uvijek, pored svih blockbustera današnjice, najradije pogledam, znajući da su me, na neki čudan način, oblikovali u osobu koja sam danas :)




1. The Goonies (1985.)
Ako ste se rodili u osamdesetima, onda znate - Steven Spielberg je kralj! Od E.T.-a (1982.), Gremlina (1984.), pa sve do Jurskog parka (1993.), u Hollywoodu nije bilo nekoga tko je mogao nadmašiti Spielberga u očima jednog djeteta, što je zasigurno i razlog zašto mu se i Dawson toliko divio te htio slijediti njegove stope. Svi su dobro znali da se Gremline ne smije polijevati vodom, niti hraniti nakon ponoći, ali ipak, jači od Gremlina, po mom mišljenju, bili su pustolovni Gooniesi, kojima smo na hrabrosti i neustrašivosti svi zavidjeli, pa i po čijem smo uzoru pravili kolibe kraj rijeke i otkrivali blago zakopano usred šuma i oranica.

2. Back to future (1985.)
Budući da je Spielberg producent ovog filma, uopće ne čudi što su prošle godine i godine otkad se Marty McFly uz Docovu pomoć prvi put vratio u prošlost, a još uvijek ne postoji čovjek, koji je gledao ovaj film, a da ne sanja o svom DeLoreanu - to valjda dovoljno govori o kulturnom fenomenu Povratka u budućnost. Sve do trećeg razreda upravo sam Michaela J. Foxa navodila kao svog omiljenog glumca u školskim leksikonima, pa i danas on u mom srcu ima posebno mjesto.


3. Beetlejuice (1988.)
Baš kao i Death becomes her (1992.), koji sam voljela iz nekog uvrnutog razloga, Bubimir je teški trash koji sam kao curička obožavala. Početkom devedesetih moji roditelji su se naveliko družili sa svojim vjenčanim kumovima, a njihove kćeri mojim sestrama i meni bile su idealne družice za mnoge nepodopštine i igre. Kako smo običavali dočekivati Novu godinu zajedno, a Bubimira je naša televizija jedne godine prikazivala na Silvestrovo, još uvijek mi je asocijacija na njega ta večer provedena s mojim najdražim kumicama, uz šampanjac od jagode. Bubimir je tako prerastao u tradiciju, pa smo ga godinama koje su uslijedile gledale večer prije Nove godine na VHS-u, kao neko zabranjeno voće (zbog strašnih prizora) koje nam je dopušteno kušati jednom godišnje.


4. Big (1988.)
Ako ste gledali dječaka Josha koji poželi odrasti pa se jednog dana, u svojoj dječjoj pidžami, probudi kao Tom Hanks, onda vam je jasno da svako vrijeme donosi svoje i da, koliko god kao djeca željeli odrasti, kao odrasli ćete htjeti vratiti te bezbrižne dane. Isto tako, nikada vam neće pasti na pamet tražiti od nekog tamo stroja u lunaparku ikakve usluge, jer bi one mogle rezultirati french ljubljenjem i drugim nevoljama. Od filmova koji naglašavaju da je važno dobro se osjećati u svojoj koži, voljela sam i film Switch (1991.) u kojem Ellen Barkin glumi šovinista koji se nakon što ga bivša djevojka ubije, reinkarnira u ženu - velike li kazne. Tada sam naučila - hodanje u cipelama s visokim potpeticama je umjetnost i nije za svakoga.


5. Heart and Souls (1993.)
Kako me oduvijek jako interesiralo što se točno s nama događa nakon smrti, a intrigirale su me i priče o duhovima, ponekad i previše pa mi je baka morala ponavljati da mi ne mogu nauditi mrtvi, nego samo živi, voljela sam film Heart and Souls - o ljudima koji stradaju u prometnoj nesreći i ne mogu napustiti naš svijet dok ne obave sve svoje nedovršene poslove. Ovaj dirljivi film poručio mi je - ne odlaži za sutra ono što možeš učiniti danas i uvijek daj do znanja svojim bližnjima da ih voliš. Osim ljudi koji idu u raj, voljela sam i All Dogs Go To Heaven (1989.), animirani film o psu Charlieju koji se vraća iz mrtvih kako bi, uz pomoć predivne male siročice Anne-Marie, pronašao svog ubojicu. Lik i djelo Anne-Marie bili su u našoj obitelji toliko cijenjeni da nam ju je mama jednostavno morala naslikati na zidu dječje sobe, tako da je Anne-Marie jako dugo, sve do sljedećeg bojanja zidova, bila dio naših malih života.


6. Čudesna šuma (1986.) i Čarobnjakov šešir (1990.)
Kad smo kod animiranih filmova i maminih crteža, i zeleni mršavko Štapić i njegova vila, uz leteće medvjediće, krasili su zidove naše sobe. Dok sam bila mala toliko sam voljela Čarobnu šumu, slikara Paletu, Štapića i sve njihove prijatelje, a prezirala cara Mrazomora i Kaktus Cara, da sam filmove o njima nazvala jednim imenom - Čomorakova šuma - zbog čega me i danas u obitelji zadirkuju.


7. Wizard of Oz (1939.)
Dorothy i njene crvene cipelice posebno ističem jer su proizvod nekog drugog vremena, onoga u kojem ni ja, ni moji roditelji, nismo bili ni u planu. Ipak, prije nego sam krenula u školu, najčešće na Badnjak, na programu Cartoon Networka, odnosno TNT-a u večrnjim satima, prikazivan je Čarobnjak iz Oza, kojeg je mala ja, kao i sve drugo čarobno što ima veze s vilama i vješticama te životinjicama, odmah zavoljela. Uz divan glas Judy Garland, nestašnog Tota, Strašilo, Limenog čovjeka i Lava vrlo rano sam naučila - there's no place like home.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Perfect Stars Hollow Day

Kad god bih se nakon dugo vremena vraćala u svoj rodni grad vraćala, uvijek bih isplanirala savršeni dan u tom malom gradu u kojem tobože svak' svakog zna i koji sada čak ima i sjenicu sličnu onoj u Stars Hollowu - baš onako kako Rory provodi Perfect Stars Hollow Day u 4. epizodi 4. sezone (ako ne znate o čemu pričam, move along...). Sada rado posjećujem bližnje, ali ne čeznem više o povratku u Našice. Nisu Našice više moj grad - promijenili su se trgovi, otišli su iz grada moji ljudi, otišli u potrazi za boljim sutra. Ja se vratim tu i tamo, iako grad ne prepoznajem, samo da provjerim koliko je mene ovdje ostalo. Ako se ikada nađete u Našicama ranim jutrom, doručkujte u pekarnici "Čočaj". Establishment se odnedavno nalazi u samom centru grada, domaći bi rekli - na Majmunari, kraj Hotela Park. Burek je za prste polizati, a jednako su ukusna i druga peciva. Potom pođite do novouređenog dvorca obitelji Pejačević s početka 19. stoljeća u kojem su živjeli hrvatski banovi, Lad

The '90s (1)

Danima mi iz glave ne izlazi "Baby, baby" Amy Grant, hit iz 1991. koji tu i tamo uskrsne na feelgood radiovalovima. Obožavam pop melodije s kraja tisućljeća, bezbrižnu modu i prirodnu ljepotu - posvuda boje, jeans i veselje (znam da je smiješno što devedesete takvima doživljavam, ali moram u svoju obranu reći da sam početkom devedesetih bila premala, Domovinskog rata se ne sjećam, i da me uvelike odgojila televizija). Nemam puno ciljeva u životu, ali pogledati sve filmove devedesetih je jedan od njih. Bilo je to zlatno doba kinematografije - zadnje razdoblje u životu planete u kojem smo punili kino dvorane i praznili videoteke! Hm, hm, a pitam se, što li se čitalo devedesetih? Google veli da je najčitanija knjiga devedesetih serijal Harry Potter, a bilo je tu i romana Toma Clancyja, Stephena Kinga, Michaela Crichtona i Deana Koontza, ljubića Danielle Steel i Sydneya Sheldona, i krimića Patricie D. Cornwell, Sue Grafton i Mary Higgins Clark. Osim navedene žanrovske literature,

It's the end of world as we know it!

"Darkly glittering novel" veli Goodreads. OK. Šljokice. Podržavam. Moram. "Bestseler New York Timesa", vrišti s korica. A joj. To ne zvuči ohrabrujuće - iskustvo je pokazalo da Times i ja nismo na istoj valnoj duljini. No, što se mora (za book club), nije teško. Roman "Postaja Jedanaest", kanadske autorice Emily St. John Mandel, počinje kazališnom izvedbom "Kralja Leara" od strane ostarjelog holivudskog glumca, Arthura Leandera, koji se cijelog života pripremao za tu ulogu. No, čini se da je njegovom životu došao kraj, i da će tome posvjedočiti i publika kazališta Elgin u Torontu. Jeevan, bolničar koji je pokušao spasiti glumčev život, snužden odlazi iz kazališta i putem kući dobiva neobičan poziv o pandemiji gruzijske gripe koja prijeti. Znam, znam, imate Covid-19 flashbackove, ali moram reći da je ovaj roman napisan (i razvikan) 2014. (nije to ništa neobično, Dean Koontz predvidio je pandemiju nalik Covid-19 još 1981. u knjizi "The Eyes o

Kako god okreneš - osuđeni na traganje

Mogla sam si zamisliti da je roman "Oče, ako jesi" u potpunosti fikcija i da su svi oni koji se u njemu spominju čista izmišljotina. Ali znala sam autoricu - nju možda jesu ukrali Ciganima pa jest drugačija gdje god kroči, ali neki red se zna, autentičnost joj je bitna. Pa sam guglala: Ljubodrag Đurić. Google je izbacio na vidjelo članke Wikipedije nabrojavši sve činove ovog partizana, kao i neke seks skandale čiji je bio sudionik, a koji su zamalo razbucali Titovu partiju. Joj, mene takve stvari ne zanimaju - rođena sam sedam godina nakon Titove smrti, nismo se mi igrali ustaša i partizana, nego smo skupljali Cro Army sličice - razgovarala sam sa sobom. Ipak, bila sam uvjerena da se u priči Damjana Kneževića, koji 1988. čita o samoubojstvu generala-majora Đurića, krije nešto i za mene, milenijalku. Osim toga, obiteljsko stablo prikazano na koricama, u čijem središtu se nalazi ime Pala Nađa, djelovalo mi je u isti mah i zastrašujuće i primamljivo. U sljedećem poglavlju, auto

Pripreme za Irsku (4)

"Je l' taj bicikl ispravan?" pitala sam tatu škicajući stari zahrđali bicikl kojeg sam zadnji put vozila prije dvadeset godina. "Ma je, ispravan skroz, ali ponesi ključ sa sobom, za svaki slučaj - ako ti otpadne pedala", rekao je nonšalantno. Sjela sam na bicikl, nepokolebljiva. Zanimljivo, nisam ni na trenutak zastala birajući stazu - naše tijelo gotovo instinktivno bira utabane staze, poznate prečice. Iako su dvorišta u kojima smo se igrali tiha, iako su puteljci prekriveni korovom, naša stopala znaju put, naše godine pamte mirise pokošene trave i zvukove kotača koje valja slijediti. S Cranberriesima u slušalicama, krenula sam u šumu, jer, pomalo neobično od mene, posegnula sam za (šumskim) krimićem. Irske autorice, doduše, jer tema je i dalje - Irska. Irska književnost odana je žanru kriminalističnog romana desetljećima, a ime Tane French redovito se nalazi na popisima must read krimića, pogotovo otkad ju je Independent prozvao Prvom damom tog žanra u Iraca