nedjelja, 24. ožujka 2013.

Chick flick (II)

Ovom prilikom nastavljam s preporukom chick filmova za sve generacije žena, idealnom za plakanje s mamom ili jedenje junk fooda s prijateljicama.


6. All About My Mother (1999)
Sjećam se 2000. godine, kada je ovaj film bio često spominjan na oskarovskoj večeri. Riječ je o španjolsko-francuskoj komediji o majci koja od kćeri taji veliku tajnu o njezinom ocu, a film uz to preispituje mnoge tabu teme, kao što su AIDS, homoseksualizam i dr. Ma redatelj je Pedro Almodóvar - enaugh said!


7. Iron Jawed Angels (2004)
Kad god uzmognem, spomenem Alice Paul, čiji sufražetski život mi je fascinantan i čijoj snazi se divim iz dna duše. Ovo je film koji progovora upravo o njoj i svim njenim sestrama aktivisticama za ženska prava, zahvaljujući kojima danas idemo na izbore. Alice u Anđelima glumi izvrsna Hilary Swank.

8. Adam's Rib (1949)
Tijekom snimanja Woman of the Year Spancer Tracy i Katharine Hepburn su se zaljubili, iako je on bio formalno oženjen sve do svoje smrti. Tijekom njihove dugogodišnje veze, koju su tajili, zajedno su snimili devet filmova, a omiljen mi je upravo ovaj - film u kojem se bračni drugovi nađu na suprotnim stranama kao odvjetnici u sudnici - uf, nikome za poželjeti. Ima nešto slatkoga u načinu kako su funkcionirali, i na filmu, i u privatnom životu, uvijek se provocirajući, kao da uživaju u svađama, stoga je posebno tužna činjenica da Katherine nije bila ni na Spencerovom pokopu, iz poštovanja prema njegovoj udovici.


9. The Banger Sisters (2002)
Da, ova godina bila je plodna za filmove o sestrinstvima i vječnim prijateljstvima. Banger sisters, koje glume Susan Sarandon i Goldie Hawn, bivše su grupie djevojke i prijateljice koje se susreću nakon 20 godina i uviđaju da je jedna od njih prerasla divlju fazu, a druga baš i nije. Ne treba izgubiti pubertetliju u sebi, kažem ja, a kažu i Banger sisters!


10. Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood (2002)
Prije ovog filma nisam nikad u potpunosti razumjela da je i moja majka bila djevojka, da je imala prijateljice koje su je uveseljavale i razočarale puno puta, a od kojih ju je život odvojio. Uz napete odnose majke i kćeri, koje utjelovljuju Sandra Bullock i Ellen Burstyn, ovaj film prepun je dirljivih trenutaka u kojima će svatko shvatiti da je duh žene postojan, usprkos svim muškarcima i tragedijama koje su je u životu slamale. Ya - ya!


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)