nedjelja, 3. ožujka 2013.

Little bit of irish soul

Kad god se povede rasprava o najboljoj filmskoj glazbi, s popisa najboljih soundtracka redovito izostane glazba iz jednog pomalo zaboravljenog irskog filma - The Commitments, zato ga ja danas izvlačim iz naftalina.


Ovaj film posebno će se svidjeti obožavateljima irskih zelenih livada i pubova, kao što sam ja, budući da je sniman u Dublinu, a da su glavni likovi nesretni (ne)radnici toga grada koji, nalik na one Jamajčane s bobom, požele oformiti soul band.


Film je nastao 1991. godine prema adaptaciji istoimenog romana Roddyja Dylea, a obiluje živopisnim likovima kao što je glavni lik Jimmy Rabbitte koji, u svojoj ljubavi prema tradition of Otisu, Arethi i James Brownu, održava audicije u kući u kojoj stanuje s roditeljima i sanja o tome da postane manager najvećeg benda na svijetu.Glasovi Andrewa Stronga, Marije Doyle, Bronagha Gallaghera, Angeline Ball, gitara Glena Hansarda (da, tog Glena Hansarda!), trubica Johnnyja Murphyja, bas Kennetha McCluskeya i dr. - još su jedan od razloga zašto trebate pogledati ovu glazbenu komediju, irish style, koja je 2005. godine proglašena najboljim irskim filmom svih vremena. Nevjerojatan uspjeh filma proizlazi i iz činjenice da je nakon soundtracka izdanog 1991. g., izdan i The Commitments, Vol. 2: Music From The Original Motion Picture Soundtrack, s dodatne četiri pjesme iz filma i nekoliko dodatnih pjesama koji će soul loveri obožavati, te da su se The Commitmentsi okupili 2010. kako bi hrpi obožavatelja izveli svoje najveće hitove.

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)