srijeda, 13. veljače 2013.

Zrno po zrno - pinca

Svako podneblje ima svoje prednosti i mane, a jedna od dobrih strana Šibenika jest sirnica, uskrsna pogača, iliti - pinca. Već uoči korizme ovaj mirisni slatki kruh možete naći u svim pekarnicama, pa pinca postane uobičajen doručak i marenda svim Šibenčanima. Čula sam da se pinca nosi na uskrsni blagoslov ili poklanja gostima u znak dobrih želja, a naziva se sirnicom, iako nema niti trunčicu sira, navodno jer su u nju nekad stavljali usireno tijesto umjesto kvasca.Ukoliko niste blizu Istre ili Dalmacije, zamijesite ovaj aromatični uskrsni kruh sami i isprobajte ga kod kuće.

Izmrvite 100 g svježeg kvasca, izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. 
Cca 1,5 kg brašna ugrijte i s 300 g maslaca sitno razmrvite. U sredini napravite udubljenje i dodajte 400 g šećera, 8 žumanaca, 2 vanilin šećera, sol, limunovu koricu, narančinu koricu (ne štedite na agrumima) i na kraju dignuti kvasac. Prema potrebi dodajte malo toplog mlijeka. 
Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže najmanje 4-5 sati (možete ostaviti preko noći pa ujutro ponovno premijesiti). 
Dignuto tijesto razdijelite prema želji na 3-4 dijela i svaki dio oblikujte u okrugle oblike. Oblikovane sirnice stavite na papir za pečenje i pokrivene držite na toplome mjestu dok ne udvostruče volumen. Svaku zatim zarežite nožem u obliku križa, premažite 1 jajem i pospite grubo tucanim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180-200°C oko 45 minuta. 


Poslužite za doručak ili uz popodnevni čaj. Njaaaaami!

2 komentara:

  1. Mmmmmmm. Jesi ti radila ove na slikama? Prvi put čujem za ovo..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam, ja ih kupim jer su u Šibeniku opće prisutne, pa nema smisla :) Ali budem ih pravila i jednog dana kad se vratim u Slavoniju!

      Izbriši

Speak up! :)