ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Moj lega Oscar Wao

Dugo nisam pročitala knjigu čiji likovi bi me doslovno uvukli u svoje živote, tako da mi se na mahove činilo kao da sam ih sama stvorila, kao da su plod moje poremećene mašte. Knjigu mi je preporučio moj Goodreads prijatelj i framaš, koji je i sam pisac za čije ime ćete sigurno još čuti.

Rad Junot Diaza nije mi bio poznat, a The New Yorker ga je već uvrstio među dvadeset najvažnijih pisaca 21. stoljeća, a za svoj Kratak, čudnovat život Oscara Waoa dobio i Pulitzerovu nagradu 2008. godine. Uz Oscara Waoa, činit će vam se kao da ste intimno upoznali i samog Diaza, i obojicu ćete već pri prvim stranicama poželjeti za prijatelje.


Čitajući ovu knjigu spoznat ćete neviđeni štreberluk, i konačno razumjeti kako je to živjeti u koži debeljuce kojemu je najveći strah da će umrijeti kao djevac i da će po njemu nazvati lokalnu crkvu. Dok pubertet prolazi kraj njega, a djevojke ga gledaju kao gluhonijemog čuvara harema, ovaj geek će odlučiti postati dominikanski Stephen King. I možda bi se sve dobro i svršilo da nije bilo tog nesretnog fukúa - prokletstva koje prati svaku dominikansku obitelj, a posebno Oscarovu.

Kroz zbunjenog Oscara i njegovu sestru Lolu, pankericu koja sluša Siouxsie and the Banshees te njihovu rospiju od majke, upoznat ćete neku drugačiju Ameriku i na kraju otkriti - za što je sve sposoban onaj koji voli.

Za anti book lovere - Miramax je otkupio prava da po romanu snimi film, živi bili pa vidjeli!

2 komentara:

Speak up! :)