petak, 9. svibnja 2014.

O lijepa, o draga, o slatka slobodo!

Puno stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo - tuširanje u bilo koje vrijeme dana ili noći, mogućnost da prošećemo ili otputujemo gdje god nam srce poželi, a novčanik dopušta, jedenje sladoleda kad god imamo želju, odjevanje po raspoloženju, gledanje filmova po našoj volji, sms-anje, telefoniranje i surfanje webom do mile volje, druženje s ljudima s kojima smo na istoj valnoj duljini. Što kad bi vam netko jednog dana sve to oduzeo, makar i zasluženo?


Budući da radim u sudu koji je doslovno spojen sa zgradom zatvora, s sudskih prozora pruža se pogled na malo zatvorsko dvorište. Kad imam zatvorila-bih-se-u-wc-i-plakala dan, bacim oko na to turobno dvorište i odmah sam bolje volje. Možda nemam hrabrosti uvijek, možda mi kronično nedostaje snage ili pameti, ali imam nešto što oni u dvorištu nemaju - slobodu.

Serija koju u posljednje vrijeme pratim, Orange is the new black, pruža mi mogućnost da vidim i dalje od dvorišta. Iako sam bila unutar zatvora, pa i ženske kaznionice, zapravo nikada nisam bila svjesna što proživljavaju stanovnice tih ustanova. Gotovo sve na prvi pogled čine se nevino optužene, i čovjek ne može, a da se ne zapita - zbog čega su ondje?


Ova serija je crno humorna drama o Piper Chapman (koja mi strašno sliči na Katy Perry) koja u zatvoru plaća svoj petnaestomjesečni dug društvu. Daleko od obitelji, s užasnom hranom, nepodnošljivim cimericama i hladnim tuševima Piper nastoji preživjeti zatvorske drame u koje su upleteni transeksualci, lezbijke, majke, kćeri, kokoši, časne sestre, joga gospođe i druge lude žene u kojima čuči zanimljiva životna priča koja se uvijek svede na jedno - jedan pogrešan izbor. Ova neobična i zabavna serija poučit će vas životu na način kako niti jedna do sada nije - uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)