petak, 23. studenoga 2012.

Miss Jones

Pročitala sam nedavno da je Helen Fielding izjavila da je počela pisati treći nastavak Dnevnika Bridget Jones, jeeeeeeeeeej!

Sjećam se dana kad sam upoznala Bridget Jones kao da je bio jučer. Kopala sam po policama gradske knjižnice u vrijeme ljetnih praznika, kad knjižnica još nije bila opremljena suvremenom opremom kao danas – klimom. Vlažnost u zraku požurivala me u pronalasku ljetne literature, no, nije me spriječila da pročitam prvu stranicu romana, kao što uvijek činim pri izboru knjiga za čitanje. Pri prvoj rečenici nasmijao mi se brk - u toj smotanoj Britanki koja previše pije i puši te muku muči s kilogramima prepoznala sam nadu za sve izgubljene sanjare, kakav sam i sama bila. Progutala sam je u jednom dahu, prepričavale ulomke mami i prijateljicama, sanjala o svom Mr. Darcyju. 


Danas su djeci dostupne neke drugačije knjige i stvarno je žalosno što živimo u vremenu kad su knjige pune eksplicitnih scena seksa, kao što su Gola istina i Pedeset nijasni sive, najprodavanije i najčitanije. Bridget je neshvaćena danas više nego davne 1996. g. kad je izdan prvi nastavak romana o njenim pustolovinama. Zaboravlja se da u Bridgetino doba nije bilo knjiga takve vrste, Helen Fielding pokrenula je trend nakon kojeg su nastale heroine našeg vremena poput Carrie Bradshaw i nakon kojeg su djevojčice svijeta počele pisati dnevnike, kako sam započela i ja u doba kad je moj osnovnoškolski život bio tako dosadan da sam katkad znala i izmišljati zanimljive dogodovštine, samo da bi mi kasnije bilo podnošljivo pročitati zapis. U dane kad nisam imala mašte za to, jednostavno bih taj jedan pogled dečka koji mi se sviđao razvukla na pet stranica, pomno analizirajući svaki njegov treptaj. Danas čitam već po stoti put izmjenjeni rukopis i smijem se sama sebi.


Godinama kasnije, nakon svih samotnih večeri uz „All by myself“ i svih pojedenih čokoladnih karamela, sazrijela je Bridget, sazrijela sam i ja. Našla je Bridget svog Marca, našla sam i ja svog. I još uvijek, pred kraj godine u dnevnik bilježim svoje novogodišnje odluke, onako kako me naučila Bridget, moja stara prijateljica čija me jednostavnost i spontanost uvijek iznova oduševe.


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)