ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Jedan kvadrant?

Jednostavno pitanje: kad vam priđe netko i k'o iz topa ispriča svoju tešku sudbu (tako očito ispričanu po tisućiti put) i zamoli za kunu, dvije, vadite li novčanik ili se nervozno izgovarate, a sebe opravdavate misleći da ta osoba laže ili da će novac potrošiti na porok, a ne u neku nužnu potrebu? Ili, pak, dajete novac svakom jadniku na ulici time samo glorificirajući samoga sebe, kupujući time prijatelje i poznanike, Boga?

Najneugodnije je kad vam taj netko priđe dok se u kafiću u centru Splita častite s kolegama, na stolu su kofeinski napitci svih vrsta, iznad stola dim cigareta, a usta puna sendviča prepričavaju najnovije zgode s radnog mjesta, da, onog mjesta koje mnogi u ovoj državi nemaju.


Zadnje nedjeljno evanđelje bilo je upravo ono Markovo o sirotoj udovici koja je ubacila najviše u riznicu, vrlo prigodno današnjoj situaciji, kako se to u životu poklopi. Svećenik je govorio o licemjerju, kako ga je Isus prezirao najviše od svih čovjekovih grijeha, a kako je ono danas neizostavni dio naših života. Neću biti licemjerna, i ja sam licemjer. I to što je licemjerje toliko vezano za svaku poru našeg društva nije izlika niti utjeha. Ne živim uvijek svoju vjeru, ne svjedočim ono u što vjerujem u samoći svog stančića. Kad izbije rasprava o abortusu, kao pravnica ubrzo pronalazim i opravdanja za njega, iako mi srce zna koliko je to loš izbor, za svaku ženu, za svako dijete. Na svečanim objedima, neću se prekrstiti prije jela, samo imajući na pameti što će drugi misliti o meni, iako je bitnije to što sama o sebi tad nemam najbolje mišljenje. Licemjerje. I sama riječ je ružna. Zaista ne želim živjeti lažnim životom, skrivati ono što mi je u srcu, ili, još gore, praviti se da sam bolja osoba nego jesam. Koga time želim pridobiti?

Jednom sam pročitala: „Mjera našega milosrđa prema bližnjemu bit će mjera Božjega milosrđa prema nama.“ Strašne li pomisli, i dovoljnog li razloga za odmah odriješiti kesu i darovati  bližnjem, ili daljnjem, sve što imamo, zar ne?

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)