subota, 6. rujna 2014.

Ona je tu. U tuzi kiše.

Ovaj tjedan u posjetu mi je bila prijateljica pa smo nas troje obilno kafenisali, fino papali i šetali Šibenikom. Nakon što smo joj posljednji put mahnuli, i Krešimirov grad oprala je kiša pa smo ostatak tjedna proveli u horizontali, čitajući i gledajući filmove.


Pauze na poslu najčešće provodim uz knjigu otkad mi je stalna kompanjonka za kave na bolovanju, no, to mi ne pada teško - dok kolege tragaju za savjetima vezanima za struku, ja upijam mudrosti iz nekog zanimljivog štiva - knjige ili, pak, časopisa - od kojih čitam Ljepota i zdravlje (9,90 kn) ili Rolling Stone (15 kn). Kao i svaka žena, volim prolistati šarene ženske časopise (a pogotovo one povoljne!) jer me podsjete da je lijepo biti žena, pa makar dijelili i informacije o mršavljenju ili najnovijoj Severininoj obleki. Ovog tjedna bila sam posebno zrela i ženstvena - kupivši uz LJ&Z i novo izdanje knjige Harry Potter i odaja tajni.


Između čituckanja o zadržavanju preplanulog tena i čitanja superzanimljive biografije, pogledala sam i The Grand Budapest Hotel - najnoviji film Wesa Andersona, čarobnu pustolovinu koja će se svidjeti svima koji su voljeli njegov Moonrise Kingdom. Ako volite hotele, kolače, šarenilo i zanimljive priče o ljudima kojima jedan sudbonosni događaj promijeni život iz korijena - uživat ćete u priči o Zubrowki, gospodinu Gustavu H i njegovom potrčku Zerou. Ne škodi napomenuti da se u ovom filmu sastalo najbolje od Hollywooda - Ralph Fiennes, Jude Law, Edward Norton, Owen Wilson, Adrian Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Bill Murray i dr.

Knjigu Davida Jasona, legendarnog Del Boya iz Mućki, već dugo želim pročitati i napokon sam je upecala u knjižnici. Baš kao što se moglo i očekivati, ovaj bestseler pun je njegovih dogodovština, ispričanih na duhovit način. Svim obožavateljima jedne od najboljih serija u povijesti televizije zasigurno će biti zanimljivo pročitati na kome je David utemeljio lik Dereka Trottera, odakle mu uopće uzrečica Lubbly jubbly, kako je postao glumac i na kojim radnim mjestima je, nakon napuštanja škole s 15 godina, brusio svoj glumački zanat i postao jedan od nagrađivanijih britanskih komičara.

U drugoj sezoni Gilmoreica Rory bezuspješno pokušava objasniti Lorelai da u školskoj torbi nosi roman, pripovijetke i biografiju jer nikada unaprijed ne zna za koji žanr će biti raspoložena. Njeno razmišljanje razumjet će svaki knjiški crv, a na njegovom tragu čitala sam ovoga tjedna i roman Tajnovita knjižnica gospodina Penumbre američkog autora Robina Sloana. Njegov glavni lik je web dizajner Clay Jannon koji se, nakon što biva otpušten s posla, zaposli u čudnovatoj knjižari koja ne prodaje najnovije knjiške poslastice, a ipak radi danonoćno. Uvijek padam na čudnovato i čarobno, tako sam i ovaj naslov poželjela smazati u jednom dahu. Međutim, kako za sada stvari stoje, priča o tajanstvenoj knjižari i tajnim društvima ipak me iznevjerila. Ono što se činilo kao materijal za potencijalno najbolju knjigu ever pomalo je nedorečeno i nedovoljno čarobno, isprekidano napornim informacijama koje će zaintrigirati samo zaposlenike Googlea. Jedino što ću smazati, čini mi se, je mirisna jesenska štrudla od bundeve, jabuka, orasa i cimeta.


Nemojte čitati Robina Sloana ovaj vikend, radije pogledajte film prikladna naziva - Le week - end (2013). Njegove glavne zvijezde su bračni drugovi iz Britanije koji se nakon mnogo godina braka vraćaju u Pariz, grad u kojem su proveli svoj medeni mjesec, kako bi oživjeli svoj uspavani bračni život. Impresionizam, pudlice, creme brulee, najromantičniji grad na svijetu i simpatični starci sve su što vam treba za romantičnu večer. Ako se još dvoumite, evo još jedan razloga zašto biste ga trebali pogledati - režirao ga je Roger Michell, autor Notting hilla, a napisao Hanif Kureishi, otac odlične knjige Buda iz predgrađa!

3 komentara:

  1. Davida Jasona škicam već jedno vrijeme u izlogu knjižare, nikako da naiđem na njega u knjižnici (ovo uopće nije čudna stalkerska rečenica, haha) :)

    Jesenska štrudla me zaintrigirala, mogao bi to biti moj novi kulinarski pothvat...

    I filmić mi se čini super, hvala na preporuci!

    OdgovoriIzbriši

Speak up! :)