ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Hm, što pod bor?

Božić je za sedam dana i ukoliko do sada niste razmišljali o poklonima za najdraže, sada sigurno patite od glavobolje uzrokovane božićnim shoppingom. Dakako, bit Božića nije u darivanju, i već sam spomenula kako se poklon može dati i u obliku humanitarne pomoći onima koji možda "don't know it's Christmas time at all".  Ako želite biti originalni, kupite najdražima zvijezdu ili posvojite pticu u njihovo ime (http://www.kopacki-rit.com/usvojite.html), čime ćete pokazati naklonost i prema njima, a i prema prirodi. Naposljetku, ono što svi želimo za Božić je biti s obitelji, s kojom ćemo podijeliti puno zagrljaja i poljubaca. Ipak, ako ih u božićno jutro želite obradovati sa sitnicom, evo nekoliko podsjetnika:


1. Knjige
Bez filozofiranja, knjiga je za mene uvijek najbolji poklon - oplemenjuje onoga kome je darovana, a ostaje kao lijepa uspomena njemu i njegovim nasljednicima. Već sam pisala o knjigama koje smatram prikladnima za svačiji ukus, a osim njih tu su pokloni osmišljeni isključivo po ukusu čitača, odabrani prema njegovim interesima, književnicima koje voli, žanru čiji je obožavatelj. Knjige povoljnije možete pronaći u antikvarijatima ili na http://www.superknjizara.hr/ (stignu u roku od 48 sati), a ako želite ići extra mile, omiljenu knjigu obdarenika neka potpiše i sam autor, što ćete lako izvesti ako je autor domaći, a trenutno ima turneju na kojoj predstavlja neku od svojih knjiga. To je poklon koji bi svatko pamtio cijeloga života, govorim iz iskustva! Osim beletristike, ukoliko imate dublji džep, uvijek je lijepo primiti knjigu stručne literature, iako se ne čini kao osoban dar, ali vrlo praktičan i koristan. Bez obzira na struku, svi imamo i neke hobije, koji također mogu biti orijentir za odabir božićnog poklona, npr. džepni priručnik za gljivare, kuharice za rekreativne kuhare, kojih danas ima na svakom koraku i po povoljnim cijenama, kao što su npr. one simpatične u izdanju Jutarnjeg lista koje se mogu pronaći u Kozmu za 49,00 kn (preporučam vam onu s čokoladnim receptima). Također, knjige vjerske tematike posebno su lijep poklon za Božić, a širok izbor potražite u knjižarama Verbum ili Kršćanska sadašnjost.
 

2. Modni detalji
Šalovi, rukavice, ručni satovi, nakit, remeni, kravate - detalji su kojih nikada dosta, ukoliko ste modno osviješteni, a i "onesviješteni". Internet vrvi od vještih dizajnera torbica, nakta, rajfića i ukosnica, kao što je npr. https://www.facebook.com/buvljak. Ako ste spretni s rukama, sami naštrikajte šal ili rukavice, ili složite nakit od perlica, fimo mase i drugih materijala. Ako ste spremni izdvojiti više novca za poklone, možete uvijek pokloniti ručni sat, srebrni ili zlatni nakit. Cijene se kreću od pristupačnih do onih kakve si samo određeni premijer može priuštiti, pa će se za svakoga naći nešto. Ne morate poklanjati dijamante, jer gotovo svaki nakit je vječna uspomena.

3. Kozmetika
Parfemi su područje o kojem ne znam gotovo ništa jer sam isključivo cura za dezodorans. Ipak, katkad se u drogerijama suptilno zalijem s nekim testerom, kao danas s Katyinim Purr-om. Ako  znate za samo jedan od omiljenih parfema osobe kojoj ga darujete, ili znate koju porodicu parfema voli, pomoću web stranica kao što je  http://www.punmiris.com/, lako ćete izabrati savršeni parfem za vaše najdraže u nekoj od drogerija u kojima je trenutno velika ponuda sniženih parfema. I ostala kozmetika uvijek je dobrodošla za poklon, ali ne poklanjajte ljudima previše sapuna i gelova za tuširanje, možda ćete poslati krivu poruku.4. Rokovnik
Popularan je trenutno ženski rokovnik, kojeg možete kupiti u DM-u za 89,00 kn, a koji je krojen upravo za urbane žene koje sve vole isplanirati. Ukoliko poznajete jednu takvu, svakako joj poklonite ovako nešto; rokovnik s ogledalom, shopping listom, uz kojeg se dobije i sjajilo za usne. Savršenstvo! Osim njega, u Narodnim novinama ćete pronaći širok izbor povoljnih i praktičnih rokovnika veselih boja za sve koji vjeruju da je organizacija pola uspjeha.


5. Hand made
Ukoliko bližnjima imate običaj pokloniti samo sitnicu, koju ste osobno izradili, predlažem da ispečete slatke božićne kolačiće koje lijepo možete pakirati u božićne slatke limene kutije koje ćete lako naći u trgovinicama kao što su Kik trgovina ili Offertissima, u kojima ćete naći i razne druge korisne i beskorisne sitnice koje bi mogle razveseliti nekoga ispod bora. Osim kolačića, predmeti izrađeni pomoću tehnike decoupage su sada in, a salvetnom tehnikom možete uljepšati kutijice, boce, bilježnice, već izlizane ukrase za jelku, čestitke i dr. Isto tako, uvijek možete izraditi fotografije s najmilijima i poslagati ih u lijepi album ili okvir ili im napisati pjesmu te je uokviriti. U svakom slučaju, ovako izrađeni pokloni najljepši su poklon za Božić.


6. Poklon bon
Ako nemate ideja niti vremena, možete jednostavno pokloniti poklon bon u određenom iznosu, u drogerijama, knjižarama ili parfumerijama, ili darivati bon za mobitel, što se možda ne čini vrlo osobnim, ali je svakako korisno.

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)