nedjelja, 16. prosinca 2012.

Cookie time (1)

Ako nešto volim, onda je to peckarenje kolačića koji savršeno idu uz kavu ili čaj. Volim praviti i kolače i torte, ali suhi kolačići svih oblika i okusa su mi najdraži. Nastojim svako malo isprobati neki novi recept, ali za Božić se uvijek vraćam onima provjerenima, jer lijepo je godinu zaokružiti s jednim best of izdanjem. 

Sljedećih predbožićnih dana podijelit ću s vama neke od svojih omiljenih recepata za suhe božićne kolačiće, koji nisu moje autorsko djelo, osim što su pojednostavljeni i prilagođeni našem podneblju i dostupnim nam sastojcima, a za koje možete biti sigurni da su pun pogodak, što zasigurno puno znači budući da je teško izabrati takve u moru recepata.


Prve ću vam predstaviti američke čovječuljke od đumbira, koji su slični našim već isprobanim paprenjacima, a koji će biti fina alternativa svima koji paprenjake ne vole (u mojoj obitelji jedino ja svakodnevno u vrijeme Božića praznim kutiju s paprenjacima).


Za njih će vam trebati 125 g margarina, 100 g šećera, 1 jaje, 375 g brašna, prašak za pecivo, 2 žličice đumbira u prahu, žličica cimeta i dvije žlice meda. Margarin i šećer miksajte dok ne postanu pjenasti, a onda dodajte žumanjak i med pa miksajte dok se ne poveže. Umiješajte brašno, đumbir, cimet i prašak za pecivo, pa izvan posude mijesite rukama dok tijesto ne bude čvrsto i glatko. Nek odstoji u hladnjaku bar sat vremena. Tijesto razvaljajte tanko (oko 4 mm) i izrežite iz njega oblike, ne moraju to biti nužno čovječuljci. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta, dok ne potamne.

Što se tiče ukrasa, ako ne želite komplicirati, lijepo će izgledati ukrašeni šarenim bombonima i običnom glazurom od bjelanjaka koju ćete dobiti miksanjem jednog bjelanjka s cca 150 g šećera u prahu, kojima ćete dodati i par kapi limunovog soka.

Neka peckarenje počne! :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)