subota, 15. prosinca 2012.

Christmas carols

Svake godine u ovo doba radijski eteri pucaju po šavovima od božićnih pjesama koje se pjevaju u cijelom svijetu. Čujemo ih na svakom koraku, snimljene su u milijardu verzija, a ipak, znamo li slatke priče iza njih?


Have yourself a Merry little Christmas
Pjesma je premijerno izvedena u mjuziklu Meet me in St Louis iz 1944. godine, a izvela ju je diva Judy Garland. Predivan St. Louis, zimske radosti, obitelj Smith, slatka Tootie i romantična Ester, te ova predivna pjesma - razlozi su za pogledati film ovoga Božića. Pjesma je jedna od najizvođenijih božićnih pjesama, a zanimljivo je da su je osobito voljeli američki vojnici u Drugom svjetskom ratu - kad je Judy izvela pjesmu u Hollywood Canteenu, svi momci su plakali.


Jingle bells
Zanimljivo, Zvončići nisu nastali kao božićna pjesma, a danas se pjevaju ne samo u svojoj rodnoj Americi, nego i u cijelom svijetu. Napisao ih je 1857. godine James Lord Pierpon nazvavši ih One Horse Open Sleigh i osmislivši ih kao pjesmu za američki Dan zahvalnosti. Što ćete, čovjek griješi dok je živ. Ono što je još zanimljivije jest da je Jingle bells prva pjesma emitirana u svemiru.


Baby it's cold outside
Jako romantična priča veže se uz ovu pjesmu. Naime, njen autor, Frank Loesser, napisao ju je 1944. godine i izveo u duetu sa svojom suprugom Lynn Garland na njihovoj zabavi za prijatelje, kao nagovještaj da se party približava kraju. Supruga je zatelebano vjerovala da je to njihova pjesma, a kada je saznala da ju je prodao MGM-u, digla joj se kosa na glavi. Pjesma je izvedena u filmu Neptune's Daughter, za što je Loesser dobio i Oscara. Možda je nakon toga njegovoj gospođi srce bilo na mjestu.


Silent night
Stille Nacht, heilige Nacht napisali su Franz Xaver Gruber i Joseph Mohr 1818. godine u Austriji, a prvi put je izvedena u župnoj crkvi Oberndorf kod Salzburga. Danas je prevedena na 140 svjetska jezika, a 2011. godine ju je i UNESCO uvrstio u svoj popis kulturne baštine. 


White Christmas
Začudo, ovaj pjesmuljak, koji je napisao Irving Berlin 1942. godine, Bing Crosby nije izveo u istoimenom filmu, nego ju je prvi put otpjevao u radijskom eteru, pa i godinu dana kasnije kao duet u filmu Holiday Inn. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, White Christmas u Crosbyjevoj izvedbi najprodavaniji je singl svih vremena, prodan u 50 milijuna primjeraka diljem svijeta.
Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)