subota, 2. kolovoza 2014.

Život iz krevetne perspektive

1982. godine ljudi su prvi put sjeli za osobno računalo i poslužili se CD-om zbog čega je računalo krasilo i naslovnicu Timea, Michael Jackson izdao je Thriller, film Chariots of Fire rasturio je Oscare, Njemačka je pobijedila na Eurosongu, Italija je pobijedila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Španjolskoj, predsjednici su ubijani u atentatima diljem kugle Zemaljske, ratovi su bijesnili, a usred svog tog kaosa rodio se Adrian Mole – momak zahvaljujući kojem sam prvi put čula za Falklandske otoke (i rat na njima) te se zainteresirala za Pandoru i njezinu kutiju, junak čija muška perspektiva mi je pomogla u godinama u kojima je ključno bilo razumjeti na koji način funkcionira mozak onog dječaka u kojeg sam se zagledala.


Ne znam što je nagnalo Sue Townsend, najpoznatiju britansku humoristkinju, ženu koja je čitati naučila s osam godina, školu napustila s petnaest, a u dvadeset i drugoj godini već bila majka troje djece, da stvori svijet tinejdžera Adriana Molea, ali njenu potrebu da napiše knjigu o ženi u najboljim godinama koja je jednostavno odlučila svoj život provesti u krevetu, ne slušajući tuđe naredbe niti ispunjavajući tuđe potrebe, baš kao svaka žena koja se bori s kućanskim poslovima, karijerom i ugađanjem (skorom) mužu, te koju, uz to, muči i odabir mirovinskog fonda i organizacija vjenčanja na drugom kraju zemlje, mogu shvatiti. 


Glavni lik romana Žena koja je legla u krevet na godinu dana, pedesetogodišnja je Eve, koja, nakon što njeni blizanci otputuju na studij, odluči uživati u svom praznom gnijezdu i ne doticati pod godinu dana, ne opterećujući se očekivanjima i mišljenjima drugih. Njezin inovativni lifestyle ubrzo će privući mase, izluditi njenog preljubnika od muža, a njoj po prvi put u životu dopustiti da bude svoja. Rijetke su knjige koje čovjeku izmame glasan smijeh, ali humor Sue Townsand neće vas ni ovaj put iznevjeriti! Ovo je definitivno roman zbog kojeg ćete poželjeti okružiti se dobrim knjigama i ne ustajati iz kreveta najmanje godinu dana. Samo najprije pripremite rekvizite potrebne za tu pustolovinu - kavicu i nešto slatko!

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)