srijeda, 12. veljače 2014.

Post o pitama, knjigama, ljubavi i ženama

PSM, dijeta, jugo i kiša u kombinaciji navode me da čeznem za suncem i prženom hranom - southern style.
Jug Amerike oduvijek mi se činio kao zemlja za sebe - carstvo country glazbe, dom Elvisa Presleyja, mističan i topao kraj u kojem se prže purice i peku pite. Pa tko ne i poželio živjeti ondje? Što se mene tiče, da moram izabrati jedno mjesto za život na svijetu, to bi vrlo vjerojatno bilo upravo mjesto gdje svaki dan za doručak mogu pojesti toplu pitu od jabuka.


Osim Dolly Parton, koja me navukla na country, svoju fascinaciju jugom dugujem i književnici Michael Lee Wes,t koja živi na ranču u Tennesseeju (blago njooooooj), i koja se proslavila pripovijedanjem o američkim pitama i ženama koje ih peku. Sjetih je se danas upravo zbog vještine da recepte juga ispreplete sa životnim pričama likova u retro tonu, stoga ne čudi što njene uspješnice nose nazive Američka pita, Lude žene i Roman o životu, smrti, seksu i receptima u Limogesu, država Louisiana.


Danas ću vam, povodom Valentinova, preporučiti priču o generacijama žena - Dorothy, koja se obraća prvim damama Amerike za pomoć, Bitsy, kojoj je kozmetika smisao života, Clancy Jane, hippie i mačka-mami i njezinoj modernoj kćeri Violet. Ono što sve četiri imaju zajedničko jest - nesretni izbor muškaraca i komične životne drame. Zaljubljene lude cure već su godinama u našim knjižnicama, a ako još niste čitali pitka djela ove Amerikanke, iznenadit ćete se toplinom njezinih likova i šarmantnom pričom koja će vam se u glavi slagati baš poput sličica na filmskoj vrpci, a možda se i nasmijati svojim ljubavnim jadima i uvidjeti ljepotu svoje ženstvenosti.

2 komentara:

  1. Hvala ti na preporuci, baš mi ovakvo nešto treba da malo podigne raspoloženje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi drago! Ako ne uspije, ispeci cu ja pitu pa te zovem! ;)

      Izbriši

Speak up! :)