Preskoči na glavni sadržaj

Sačuvati ljubav

Prošlog smo vikenda Franka i ja sadile muškatle i kadife na balkonu. "Sad tu stavi zemlje", "Ne s tim", "Je l' ovako?", "A je l' mogu s grabljicama?", "Ne, uzmi lopaticu","A zašto?", "A je l' ovo dosta?", "Ne", "Umorila sam se", "Sadimo tek 2 minute", "Stavit ćemo zemlju, i? Što onda treba?", "Da donesem kanticu s vodom?", "Ne još!" "Treba i sunca da bi raslo", "Da, treba." Da biste posadili išta, i da bi to nešto izraslo, potrebna je komunikacija, nema dileme. Koliko god se dugo poznavale, moja vrtlarica Franka i ja morale smo razgovarati i pregovarati da bi cvijet posadile u zemlju, a da pritom cijeli balkon ne bude zatrpan zemljom. I morale smo to učiniti s puno strpljenja, i s puno ljubavi.



Ništa drugačije nije niti u obiteljskom, niti u bračnom životu. Moj muž i ja upoznali smo se na kraju osnovne škole i otad smo najbolji prijatelji, partneri. Dakle, poznajemo se dvadeset godina, zajedno smo odrasli. No, koliko god se dobro poznavali, dolazak djece u našu zajednicu promijenio je naš odnos. Često mislim da je izvukao iz nas i ono najbolje, i ono najgore. Zbunjuje me kad žene kažu da su se ostvarile kao majke. Ja nemam taj osjećaj - to ostvarenje - imam samo osjećaj tog nekog djelomičnog uspjeha (evo, neću koristi riječ "neuspjeh", i to je napredak) jer svakog dana preispitujem sebe kao majku, ali i svog muža kao oca naše djece. Preispitujemo se mi tako, tražimo si greške. A tko traži, nalazi. Želimo samo najbolje svojoj djeci, da budu pametni, otvoreni, velikodušni, pošteni i hrabri ljudi, i ponekad mi se čini da izgaramo od te želje.



Vratila sam se opet Jesperu Juulu, danskom obiteljskom terapeutu i autoru knjiga o roditeljstvu, jer se u parovima s kojima razgovara i čija iskustva iznosi uvijek prepoznam - prepoznam svoju obitelj. U knjizi "Sačuvati ljubav" progovara o turbulentnom životu parova s djecom, o problemima s kojima se susreću, a negdje između redaka nudi i rješenja, male upute koje mogu pomoći u kriznim situacijama. Pronaći taj "par" od kojeg je sve krenulo ponekad se čini tako teško, jer ima dana kad je svaki član obitelji u nekoj svojoj fazi, kad su svi nervozni, kad nas obveze guše, život teče prebrzo, i mi smo tako damn umorni. Ipak, najgore bude kad takvi umorni pretpostavljamo, nagađamo i očekujemo nešto jedni od drugih, i to bez ijedne riječi.

"Mnogo toga u psihoterapiji bazira se na tzv. ženskim vrijednosti", kaže Juul, i zato nema goreg nego kad žene krenu analizirati obiteljsku dinamiku. Ono što se majci čini najboljim za dijete, ne čini se takvim i ocu, i onda krene sukob i potpuno se izgubi iz vida da su majka i otac - različiti u svemu - ali zajedno u tom roditeljstvu, da bi se najprije trebali upitati što mogu učiniti jedno za drugo, da bi svima bilo bolje.




"Više nitko ne postavlja pitanje: "Kako bi nam moglo biti bolje?", već: "Kome je najgore?" A kao što svi dobro znamo, to nije jako konstruktivno.
"

Svi parovi s djecom s kojima je Jesper Juul razgovarao u Muchenu na temu obiteljskog kaosa i - kako sačuvati ljubav u njemu - složili su se da je atmosfera kod kuće uvelike povezana s njihovim vlastitim postupcima i raspoloženjem. Kad je mama dobro, svi su dobro - čuli ste za to. No, i tata mora biti dobro. Jedno od drugoga bi trebali znati preuzeti teret, biti si podrška, imajući na umu da ne postoji "zajednički odgoj", koliko god mi inzistirali na ravnopravnosti. Uvijek netko preuzima odgovornost u odgoju više, i to je sasvim normalno, tvrdi Juul. Žena i muškarac stvoreni su da se nadopunjuju, da si budu potpora, da upražnjavaju empatiju (a to je djetetu najpotrebnija lekcija!), a ne da jedno drugo uče pameti. Ali, zašto je to tako teško? Zašto su naša očekivanja nerealna, zašto si partneri ne čitaju misli, zašto teško određujemo svoje granice, zašto nas bijes i emocionalna iscrpljenost pretvaraju u osobe koje ne želimo biti?

Majkama (kad god generaliziram, zapravo mislim - ja, to vam je jasno, zar ne?) su djeca na prvom mjestu, ali život podrazumijeva i druge obveze, sitne radosti za našu dušu, pa je majčinska briga često popraćena majčinskom krivnjom - otrovom kojim onda bivaju otrovani i očevi. Sve što dajemo iz krivnje, jalovo je. Krivnja nije ljubav. Kad se s djetetom igramo iz krivnje, iako nas čeka hrpa drugih obveza, mi ne dajemo ljubav, i ono to zna. Krivnja vodi do nezadovoljstva, do iscrpljenosti, do tog osjećaja neuspjeha kojim se želimo loptati kao vrućim krumpirom, a nitko se ne voli loptati sam. Loptanje vrlo brzo može odgoj pretvoriti u natjecanje u kojem je cilj predbacivanje - da bismo se rasteretili, da bismo se osjećali vrijednima, često sebično zaboravljajući i svog partnera, i svoju djecu, i njihovu dobrobit.

"Nije nikakva umjetnost biti sretan. To može svatko. Ne znamo čime sreća dolazi i kako odlazi. Umjetnost je biti nesretan pa reći: "Što sad kad nije dobro?" I to naša djeca trebaju, oni trebaju tu sposobnost za život, životnu kompetenciju. A neće je steći ako svi trčkaramo okolo poput Teletubbieja i vječito smo sretni."



Nema zlatne formule koja bi jamčila skladan brak i lak odgojni proces - kako odgajamo djecu, i ona odgajaju nas, ali lako je to smetnuti s uma. Gledati svoju obitelj realno, prepoznati njezine potrebe, pa i intuitivnu vezu koju dijete ima s jednim od roditelja, tražiti vrline u najočajnijim izdanjima svojih bližnjih, prihvatiti nesavršenosti svog partnera, ali i svoje, s puno nježnosti - teško je, ali moguće, tvrdi Juul, inače se ovim poslom ne bi ni bavio. Teško je, ali ljubav, konstruktivno preispitivanje i mantranje one "dan po dan" mogu uroditi rastom - iskreno se nadam. Nadam se i živim dan po dan, sadeći, sijući, zalijevajući, okopavajući, sa svojim velikim i malim vrtlarima.

"Živa obitelj bez sukoba ne može rasti."

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako god okreneš - osuđeni na traganje

Mogla sam si zamisliti da je roman "Oče, ako jesi" u potpunosti fikcija i da su svi oni koji se u njemu spominju čista izmišljotina. Ali znala sam autoricu - nju možda jesu ukrali Ciganima pa jest drugačija gdje god kroči, ali neki red se zna, autentičnost joj je bitna. Pa sam guglala: Ljubodrag Đurić. Google je izbacio na vidjelo članke Wikipedije nabrojavši sve činove ovog partizana, kao i neke seks skandale čiji je bio sudionik, a koji su zamalo razbucali Titovu partiju. Joj, mene takve stvari ne zanimaju - rođena sam sedam godina nakon Titove smrti, nismo se mi igrali ustaša i partizana, nego smo skupljali Cro Army sličice - razgovarala sam sa sobom. Ipak, bila sam uvjerena da se u priči Damjana Kneževića, koji 1988. čita o samoubojstvu generala-majora Đurića, krije nešto i za mene, milenijalku. Osim toga, obiteljsko stablo prikazano na koricama, u čijem središtu se nalazi ime Pala Nađa, djelovalo mi je u isti mah i zastrašujuće i primamljivo. U sljedećem poglavlju, auto

Drvo nade, budi jaka

Noćas sam sanjala da na stopalima imam po šest nožnih prstiju. Da su dugački i da moram odlučiti koji od njih je višak koji valja iščupati kako bi stopalo opet nalikovalo svakom normalnom stopalu. "Ako u snu imate više prstiju, očekuje vas profit", pisalo je na internetskoj sanjarici punoj grotesknih sanjarija. Pusti ti to, man' se profita i ostalih kerefeka, nije bio dobar osjećaj imati dvanaest nožnih prstiju! Jezivo je željeti pobjeći iz svoje kože! Sjetila sam se Fride, o kojoj čitam, i pomislila - mora da se tako ona osjećala čitavog života. "No, nakon preležane paralize njeno je tijelo zadobilo novu težinu. Ne samo fizičku, razmišljala je, već i metafizičku. Postalo je teret, težak poput kamena koji je primorana vući sa sobom. Nakon nesreće, te je težine bila svjesna gotovo u svakom trenutku svog života." Čitala sam "Fridu ili o boli" Slavenke Drakulić prije petnaest godina, ali sam je s radošću ponovno posudila u knjižnici - ona je izbor mog bo

Pripreme za Irsku (4)

"Je l' taj bicikl ispravan?" pitala sam tatu škicajući stari zahrđali bicikl kojeg sam zadnji put vozila prije dvadeset godina. "Ma je, ispravan skroz, ali ponesi ključ sa sobom, za svaki slučaj - ako ti otpadne pedala", rekao je nonšalantno. Sjela sam na bicikl, nepokolebljiva. Zanimljivo, nisam ni na trenutak zastala birajući stazu - naše tijelo gotovo instinktivno bira utabane staze, poznate prečice. Iako su dvorišta u kojima smo se igrali tiha, iako su puteljci prekriveni korovom, naša stopala znaju put, naše godine pamte mirise pokošene trave i zvukove kotača koje valja slijediti. S Cranberriesima u slušalicama, krenula sam u šumu, jer, pomalo neobično od mene, posegnula sam za (šumskim) krimićem. Irske autorice, doduše, jer tema je i dalje - Irska. Irska književnost odana je žanru kriminalističnog romana desetljećima, a ime Tane French redovito se nalazi na popisima must read krimića, pogotovo otkad ju je Independent prozvao Prvom damom tog žanra u Iraca

It's the end of world as we know it!

"Darkly glittering novel" veli Goodreads. OK. Šljokice. Podržavam. Moram. "Bestseler New York Timesa", vrišti s korica. A joj. To ne zvuči ohrabrujuće - iskustvo je pokazalo da Times i ja nismo na istoj valnoj duljini. No, što se mora (za book club), nije teško. Roman "Postaja Jedanaest", kanadske autorice Emily St. John Mandel, počinje kazališnom izvedbom "Kralja Leara" od strane ostarjelog holivudskog glumca, Arthura Leandera, koji se cijelog života pripremao za tu ulogu. No, čini se da je njegovom životu došao kraj, i da će tome posvjedočiti i publika kazališta Elgin u Torontu. Jeevan, bolničar koji je pokušao spasiti glumčev život, snužden odlazi iz kazališta i putem kući dobiva neobičan poziv o pandemiji gruzijske gripe koja prijeti. Znam, znam, imate Covid-19 flashbackove, ali moram reći da je ovaj roman napisan (i razvikan) 2014. (nije to ništa neobično, Dean Koontz predvidio je pandemiju nalik Covid-19 još 1981. u knjizi "The Eyes o

10 koraka do ljubavi

Velikim se uspjehom smatra održati vezu nekoliko godina jer je ljudima danas lakše odbaciti, nego popraviti, o čemu govore i bračne statistike. Iako se šalim da je sramota što sam toliko dugo u vezi, a dotičnog gospona nisam uspjela natjerati da me odvede pred oltar (ajme, bit ću ka Bepina cili život!), zapravo sam ponosna na nas i još uvijek se budim sa smješkom na usnama, bez obzira koliko daleko od mene on sanjao. Pitaju me u čemu je tajna, kako se dogodi takva ljubav. Lako, najčešće se dogodi uz slatke poljupce i stidljive poglede! Na stranu s poljupcima, to je onaj dio veze u koji ne biste trebali ulagati poseban trud - privlačnost ili postoji ili ne - danas, na godišnjicu naše ljubavi, s vama dijelim nekoliko naših "tajni": 1. Imajte strpljenja! Ljubav ne možete isplanirati, niti organizirati. U vrijeme kada sam upoznala svog odabranika, nisam bila zainteresirana ni za koga, a prije njega hodala sam sa svojim sadašnjim najboljim prijateljem i pomirila sam se