utorak, 13. prosinca 2016.

Knjiga kao poklon


Čitam na Goodreadsu komentare obožavatelja pisane riječi na temu koja je najbolja knjiga koja im je poklonjena. Navode oni Čudo (sama sam si ga kupila), pa Tajni vrt (sama sam si ga kupila), nastavljaju s Malim ženama (sama sam si ju kupila).... You got the point. Većinu omiljenijih knjiga sam si sama poklonila. Ipak, buljim u policu s knjigama i vadim knjige koje mi nešto znače po svom sadržaju (jer su po posvetama na koricama sve mi jednako drage)... I shvatim da mi je većinu najdražih poklonila jedna osoba. Tu osobu, uz svoju majku, smatram i uvelike odgovornom za moju ljubav prema knjigama jer sam je, poput mlađe sestre, u mnogočemu kopirala, pa sam tako kao desetogodišnjakinja i stala gutati djela Agathe Christie - moralo se, jer ju je moja sestrična Martina čitala.

Prva knjiga koje se sjećam da sam je baš dobila na poklon (jer nisu mi roditelji na taj način uručivali knjige - sve su bajke bile naše, sve smo sestre i ja dijelile i nismo niti jednu knjigu svojatale - osim Hlapića, zna se čiji je on bio) je knjiga Gospodar od Ključa Josipa Laće. Smiješan je život, da mi prva knjiga bude od tamo nekog lika iz šibenskog kraja, o povijesti i kršu Šibenika... Život katkad napravi puni krug, zar ne? Smiješno je za reći da mi se čak i prvi stanodavac u Šibeniku prezivao upravo - Laća.

Bilo kako bilo, zbog Gospodara od Ključa, kojeg mi je tetka potpisala u Martinino ime (Martina je tad imala 9 godina i biranje poklona nekoj balavici nije joj bilo ni na kraj pameti, vjerujem), knjige oduvijek smatram velikim poklonom, vrlo dragocjenim i posebnim. Ako dobiješ knjigu, vrijedan si nekome toliko da je, iz nekog razloga, taj čarobni sadržaj namijenio baš tebi, između svih tih knjiga odabrao je baš tu jednu u nadi da će se tebi svidjeti...Wow!

Ovoga Božića poklanjat ću ih čak i ljudima ili djeci za koje nisam sigurna čitaju li - pomno ću ih odabrati i nadati se da će pisana riječ, pa makar i godinama skupljala prašinu na polici, pronaći put do nekog srca i na taj način potaknuti čitavi val čitanja i ljubavi prema knjigama, nalik valu kojeg je svaka poklonjena knjiga stvorila u meni.


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)