srijeda, 26. listopada 2016.

Ja sam jedna stvarno zločesta mama

Majkama štošta predbacujemo - što nas nisu upisale u glazbenu školu, što nas nisu naučile kuhati, što su braći i sestrama više podilazile, ma jedan moj kolega majci predbacuje čak i to što mu nije stavljala Pampersice pa mu je guza bila vječito mokra, zbog čega je sad takav kakav jest! Kako bilo, majke su uvijek glavna tema na kaučima psihoterapeuta, a njihove se greške uvijek rado izvlače iz naftalina za nedjeljnim ručkom.Nije lako biti majka, a danas je teže nego ikada. Ako niste majka, mogli ste se u to uvjeriti gledajući film Bad moms. Da napomenem, film prikazuje samo 5% onoga s čime se mame moraju nositi svakodnevno. Htjele smo sve, e, pa evo nam sve - od jutra smo u pogonu, i ne gasimo se...pa ja se nikad ne gasim s obzirom da moja Franka radi i nocnu smjenu. Ubijamo se od posla, od planova, od organiziranja, od briga i strahova, zbog čega - zbog toga da nam se jednog dana jedna sitna pogreška nabije na nos, kao da nije dovoljno što svakog dana same sebe optužujemo za loše majčinstvo, pitajući se hoće li nam, uslijed lošeg odgoja, djeca postati kriminalci ili, ne daj Bože, starlete.

Dosta je! Ne moramo biti savršene, znam! Ipak, ima dana kad me nimalo ne tješi činjenica da su sve mame loše - pa zašto i ja moram biti kao druge, zašto moje dijete nema super sposobnu i sretnu mamu koja nikada ne daje svojoj djeci povod za plakanje?

Vodim je u vrtić iako bi mogla biti doma s tatom, dajem joj da gleda crtić kako bih ja popila kavu na miru, ne dam joj sisati po 85. put iako plače i hvata me za nogavice, siđem s pameti kad se probudi u pola 4 ujutro i sva budna i odmorna počne skakati po krevetiću, ne uzimam ju u ruke u šetnji samo zato što joj se ne da više hodati, utrapim joj kiflu kad god je vozim u kolicima, samo da ne bi urlikala dok se cijela ulica iščuđava. Loša sam mama, a mame ne bi smjele griješiti - držimo taj mali život u svojim rukama. No, hoće li barem, ako ja oprostim propuste svojoj majci, i meni moja kći oprostiti jednog dana i barem na tren prekinuti taj začarani krug zvan "mama je kriva za sve"?


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)