Preskoči na glavni sadržaj

Praznik u Rimu...pardon, Samoboru

"Princess Anne: I could do some of the things I've always wanted to. 
Joe Bradley: Like what? 
Princess Anne: Oh, you can't imagine. I-I'd do just whatever I liked all day long." 

Kad god mi život (čitaj: baka servis) omogući dan bez djece, sjetim se ovog razgovora između Gregoryja Pecka i Audrey Hepburn u Prazniku u Rimu - i poželim čitav dan raditi samo ono što volim. Muž i ja smo s vremenom postali stručnjaci u carpanju diema bez dječje cike i vike - najčešće taj dan provedemo ili u pidžamama, ne izlazeći iz stana, ili lutajući i otkrivajući kraj u kojem prije nismo bili. Ovaj put odlazak u Zagreb radi posla smo spojili s ugodnim i čitav dan odlučili provesti u Samoboru.



Svoje landranje započeli smo šetnjom kroz širi centar (parking u samom centru, npr. tik do Samoborskog muzeja, iznosi 10 kn/h, a već nakon par minuta hoda možete pronaći besplatan parking), jer ako je neki grad vrijedan šetnje, onda je to Samobor - taj šarmantni gradić u kojem su nekoć živjeli suci koje je povijest zapamtila po njihovom skladateljskom opusu, i gradonačelnici koji su više traga ostavili kao ljekarnici (čarobno neko doba!). Na prvi pogled, jasno je da se radi o bogatom, ali spokojnom gradiću u kojem i danas, kao i prije nekoliko stoljeća, mnogi stanovnici Zagreba pronalaze svoju oazu.





Potok Gradna koji teče kroz grad

Najprije smo se uputili u Samoborski muzej, smješten u dvorčiću koji je bio i u vlasništvu skladatelja Ferde Livadića, a u kojem je on, zajedno s Ljudevitom Gajem, osmislio slavnu Još Hrvatska nij' propala. Muzej je osnovan 1948. godine zahvaljujući Ivici Sudniku čiji spomenik krasi i sam ulaz u muzej i predivaj parkić kraj njega. Ulaz u muzej platiti ćete 20,00 kn, a u njemu ćete pronaći bogatu arheološku geološku zbirku, etnografsku zbirku, kulturno- povijesnu zbirku.



Čini mi se besmislenim i pokušati dobiti potpuni doživljaj nekog grada ako niste bili u njegovom muzeju - u njemu ćete shvatiti značaj grada, čime se njegovi stanovnici ponose, koji ljudi su dali svoj pečat njegovom razvoju, što je ljudima u njemu bitno, što žele čuvati kao baštinu.



Zubi mamuta

Nemam baš paleontoloških znanja, ali kulturno povijesnim sobama muzeja sam se oduševila - posebno izlošcima iz privatne zbirke Ferde Livadića ili sobi posvećenoj ilircu Stanku Vrazu i njegovoj neprežaljenoj Ljubici (pravog imena Julijana), čije oči su ga osvojile dovoljno da joj platonski čitav život piše pjesme. Ljubičina obitelj Cantilly protivila se njihovoj ljubavi pa se Ljubica, kao prava samoborska Julija, morala udati za bogatog slovenskog trgovca.



Izošci vezani za Ljubicu i Vraza



Izložbeni prostor posvećen Ferdi Livadiću





Samobor je poznat po industriji bakra, stakla, keramike



Izlošci posvećeni poznatom samoborskom ljekarniku Mirku Kleščiću



Izlošci od stakla



Predmeti iz privatnih zbirki samoborskih obitelji





Bicikl ljekarnika Mirka Kleščića iz 1877. godine (i slavni Samoborček na fotografiji iza njega)



Samobor se ponosi svojom sportskom tradicijom 

Kulturna šetnja bila je vrlo inspirativna, ali morali smo se malo i gastronomski uzdizati. Najbolje ocjenjen restoran u gradu je krčma "Gabreku 1929." u kojem nema koji celebrity nije jeo gljive žumberačkog kraja, po kojima su poznati, a u kojem radi vjerojatno najljubaznije osoblje koje ćete ikada sresti. Dobro je znati da krčma ima i ogroman parking, a do nje ćete lako doći i ako nastavite hodati niz Gradnu iza muzeja. Ako se ondje nađete, probajte svakako teletinu u umaku od gljiva s domaćim njokima (nikad se ne sjetimo fotografirati hranu) ili vepra u slatkastom umaku i džemom od brusnica - nismo ni trunčicu ostavili na tanjuru.

Nakon obilnog ručka, uputili smo se prema glavnom trgu, onom Kralja Tomislava, na kojem sve pršti od secesije. Na broju 14 nekad je boravio Antun Gustav Matoš, a na broju 13 rođena je i umrla ta čuvena Vrazova Ljubica, opjevana u "Đulabijama". Na mjestu gdje danas stoji ljekarna, nekada je živio i radio Mirko Kleščić, a u prizemlju zgrade, poznate po kipovima anđela na vrhu, još se može naći originalni namještaj.

Nakon kremšnita u slastičarnici "U prolazu" (kažu da su najbolje), morali smo pogledati i sakralnu arhitekturu grada - pa smo obišli Crkvu Marijina uznesenja i franjevački samostan (franjevci djeluju u Samoboru od 16. stoljeća) u sklopu kojeg djeluje i Kuća susreta Tabor. Pomolili smo se i u Crkvi svete Anastazije kraj koje se nalazi grob Vrazove Ljubice, inače umrle u 30. godini od raka dojke (nikad ranije nije u Hrvatskoj rak dojke zabilježen kao uzrok smrti), na koji pjesnici i danas dolaze čitati svoje pjesme, u spomen na samoborsku muzu.

 

Prema legendi, tko jednom popije vodu sa zdenca, taj se uvijek Samoboru vraća


Kremšnite u slastičarnici "U prolazu", s pogledom na Župnu crkvu svete Anastazije

Prolaz hrvatskih pjesnika i grob Vrazove Ljubice uz crkvu svete Anastazije
 
 "U dolu, u dolu
   do tri hladna vrela:
Ah, ne mogu zabit
   Njena lica bijela...
Lice, oči, usta -
   tri riječi malene,
Al se od njih rodiše
   pjesni nebrojene."
 
Stanko Vraz

 

Pogled na glavni trg s ulaza u crkvu svete Anastazije

Samobor me umirio i nadahnuo za neke nove kreativne projekte, jer riječ je o gradu koji čvrsto vjeruje u svestranost kao jednu od najvažnijih ljudskih vrlina, koji cijeni umjetnike i pjesnike, sve one koji stvaraju s ciljem da obogate kraj u kojem prebivaju. Takvi nam sretni gradovi trebaju.

Nadahnuti ljupkošću i mirom vratili smo se iz Samobora u Zagreb, a potom i kući. I iako sam zbog rezultata za posao nakratko izgubila vjeru u sebe, i iako nam je na autoputu pukla guma pa se povratak odužio, i iako nas je Juraj dočekao s blagim konjuktivitisom, Bože, tako je lijepo vratiti se kući. Ne kaže se uludo - kod kuće je najbolje (još da smo se sjetili iz Samobora ponijeti koju butelju bermeta, gdje bi nam bio kraj!).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Perfect Stars Hollow Day

Kad god bih se nakon dugo vremena vraćala u svoj rodni grad vraćala, uvijek bih isplanirala savršeni dan u tom malom gradu u kojem tobože svak' svakog zna i koji sada čak ima i sjenicu sličnu onoj u Stars Hollowu - baš onako kako Rory provodi Perfect Stars Hollow Day u 4. epizodi 4. sezone (ako ne znate o čemu pričam, move along...). Sada rado posjećujem bližnje, ali ne čeznem više o povratku u Našice. Nisu Našice više moj grad - promijenili su se trgovi, otišli su iz grada moji ljudi, otišli u potrazi za boljim sutra. Ja se vratim tu i tamo, iako grad ne prepoznajem, samo da provjerim koliko je mene ovdje ostalo. Ako se ikada nađete u Našicama ranim jutrom, doručkujte u pekarnici "Čočaj". Establishment se odnedavno nalazi u samom centru grada, domaći bi rekli - na Majmunari, kraj Hotela Park. Burek je za prste polizati, a jednako su ukusna i druga peciva. Potom pođite do novouređenog dvorca obitelji Pejačević s početka 19. stoljeća u kojem su živjeli hrvatski banovi, Lad

Kako god okreneš - osuđeni na traganje

Mogla sam si zamisliti da je roman "Oče, ako jesi" u potpunosti fikcija i da su svi oni koji se u njemu spominju čista izmišljotina. Ali znala sam autoricu - nju možda jesu ukrali Ciganima pa jest drugačija gdje god kroči, ali neki red se zna, autentičnost joj je bitna. Pa sam guglala: Ljubodrag Đurić. Google je izbacio na vidjelo članke Wikipedije nabrojavši sve činove ovog partizana, kao i neke seks skandale čiji je bio sudionik, a koji su zamalo razbucali Titovu partiju. Joj, mene takve stvari ne zanimaju - rođena sam sedam godina nakon Titove smrti, nismo se mi igrali ustaša i partizana, nego smo skupljali Cro Army sličice - razgovarala sam sa sobom. Ipak, bila sam uvjerena da se u priči Damjana Kneževića, koji 1988. čita o samoubojstvu generala-majora Đurića, krije nešto i za mene, milenijalku. Osim toga, obiteljsko stablo prikazano na koricama, u čijem središtu se nalazi ime Pala Nađa, djelovalo mi je u isti mah i zastrašujuće i primamljivo. U sljedećem poglavlju, auto

The '90s (1)

Danima mi iz glave ne izlazi "Baby, baby" Amy Grant, hit iz 1991. koji tu i tamo uskrsne na feelgood radiovalovima. Obožavam pop melodije s kraja tisućljeća, bezbrižnu modu i prirodnu ljepotu - posvuda boje, jeans i veselje (znam da je smiješno što devedesete takvima doživljavam, ali moram u svoju obranu reći da sam početkom devedesetih bila premala, Domovinskog rata se ne sjećam, i da me uvelike odgojila televizija). Nemam puno ciljeva u životu, ali pogledati sve filmove devedesetih je jedan od njih. Bilo je to zlatno doba kinematografije - zadnje razdoblje u životu planete u kojem smo punili kino dvorane i praznili videoteke! Hm, hm, a pitam se, što li se čitalo devedesetih? Google veli da je najčitanija knjiga devedesetih serijal Harry Potter, a bilo je tu i romana Toma Clancyja, Stephena Kinga, Michaela Crichtona i Deana Koontza, ljubića Danielle Steel i Sydneya Sheldona, i krimića Patricie D. Cornwell, Sue Grafton i Mary Higgins Clark. Osim navedene žanrovske literature,

It's the end of world as we know it!

"Darkly glittering novel" veli Goodreads. OK. Šljokice. Podržavam. Moram. "Bestseler New York Timesa", vrišti s korica. A joj. To ne zvuči ohrabrujuće - iskustvo je pokazalo da Times i ja nismo na istoj valnoj duljini. No, što se mora (za book club), nije teško. Roman "Postaja Jedanaest", kanadske autorice Emily St. John Mandel, počinje kazališnom izvedbom "Kralja Leara" od strane ostarjelog holivudskog glumca, Arthura Leandera, koji se cijelog života pripremao za tu ulogu. No, čini se da je njegovom životu došao kraj, i da će tome posvjedočiti i publika kazališta Elgin u Torontu. Jeevan, bolničar koji je pokušao spasiti glumčev život, snužden odlazi iz kazališta i putem kući dobiva neobičan poziv o pandemiji gruzijske gripe koja prijeti. Znam, znam, imate Covid-19 flashbackove, ali moram reći da je ovaj roman napisan (i razvikan) 2014. (nije to ništa neobično, Dean Koontz predvidio je pandemiju nalik Covid-19 još 1981. u knjizi "The Eyes o

Pripreme za Irsku (4)

"Je l' taj bicikl ispravan?" pitala sam tatu škicajući stari zahrđali bicikl kojeg sam zadnji put vozila prije dvadeset godina. "Ma je, ispravan skroz, ali ponesi ključ sa sobom, za svaki slučaj - ako ti otpadne pedala", rekao je nonšalantno. Sjela sam na bicikl, nepokolebljiva. Zanimljivo, nisam ni na trenutak zastala birajući stazu - naše tijelo gotovo instinktivno bira utabane staze, poznate prečice. Iako su dvorišta u kojima smo se igrali tiha, iako su puteljci prekriveni korovom, naša stopala znaju put, naše godine pamte mirise pokošene trave i zvukove kotača koje valja slijediti. S Cranberriesima u slušalicama, krenula sam u šumu, jer, pomalo neobično od mene, posegnula sam za (šumskim) krimićem. Irske autorice, doduše, jer tema je i dalje - Irska. Irska književnost odana je žanru kriminalističnog romana desetljećima, a ime Tane French redovito se nalazi na popisima must read krimića, pogotovo otkad ju je Independent prozvao Prvom damom tog žanra u Iraca