petak, 21. travnja 2017.

Pet načina za proslaviti Noć knjige

Ovaj tjedan potpuno sam s uma smetnula da je u tijeku manifestacija Noć knjige. Moj muž, naime, rođen je na isti datum kao i veliki Cervantes i Shakespeare, pa se u ovo doba više brinem koju tortu ću mu složiti za rođendan (torta bajadera ove godine) i kojim poklonom ga iznenaditi (Škorin koncert bio je pun pogodak). Ipak, sasvim slučajno, knjige su obilježile moj tjedan! Ovo su moji prijedlozi za obilježavanje Noći knjige:

1. Pokloniti knjigu

Knjiga je uvijek izvrstan poklon, a ovog tjedna poklonila sam ih nekoliko - Jumanji nećakinji za Uskrs, dok će se ostale susresti sa svojim novim vlasnicama za vikend! 


2. Dobiti knjigu na poklon

Jednu predam, druga mi se stvori u rukama - tako je kod mene neprestano. Ovaj tjedan dobila sam Grupu Mary McCarthy, must read knjigu za svaku kvazifeministicu - baš se veselim pročitati je i saznati sve o studenticama Vassara i njihovim pustolovinama!


3. Otići na book club

Dok je vani pljuštala kiša, nekoliko žena raspravljalo je o Sluškinjinoj priči u okružju vinoteke - savršen način za provesti večer! Ako niste član book cluba, osnujte svoj u svom domu!


4. Čitati pod dekicom

Godišnji odmor, prvo ostavljanje djeteta kod bake i kiša dopustili su mi da dan provedem čitajući pod dekicom i gledajući filmove, što nisam radila gotovo dvije godine! Ipak, dva dana bez moje Franke predugo mi je i jedva čekam da ju vidim!


5. Otići na kavu s omiljenim književnikom

Prije susreta s Frankom, susrest ću se sa starom znanicom - Julijanom Matanović, književnicom u čijim se riječima uvijek prepoznam, i koju uvijek rado slušam, i to ne samo zato što smo pohađale istu srednju školu. Osim što je profesorica i majka, ona je žena - ona koja vam vrlo lako može postati uzor.

"Moj život više nije bio moj, postao je svačiji, a sve u cilju da bi iznova postao naš. Upravo u tome leži tajna književnosti: u prepoznavanju, u trenucima kada s knjigom, neovisno jesu li napisane u iskrenom prvom ili zamaskiranom trećem licu, dijelimo zajednička mjesta. Takva mjesta želim bilježiti. Otvorenih očiju i bez imalo inata."

Julijana Matanović

Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)