četvrtak, 5. veljače 2015.

Sveci koji peku palačinke

Ovih dana spavam kao nikada ranije u životu. Ova mrvica koja raste u meni nenormalno je utjecala na moju potrebu za spavanjem, pa tako svakoga dana moram baciti popodnevnu drjemku. Zbog toga trpi filmofil u meni, ali i moj muž, koji gotovo svaki film mora pogledati u ratama. Rekordo vrijeme u tonjenju u san postigla sam pri filmu Fury - naime, zaspala sam u 6. minuti filma (što da vam velim, Brad Pitt nikada nije bio moj tip muškarca). Ipak, jedan od rijetkih filmova koji sam pogledala odjednom je film St. Vincent.Glavni lik je Vincent (Bill Murray), mrzovoljni pijanac i susjed samohrane majke (Melissa McCarthy) kojoj je potrebna dadilja, a čiji sin Oliver se pokušava snaći u novoj školi. Vincent se druži s damama noći (Naomi Watts), posjećuje starački dom, priča lovačke priče u birtiji. Preko svoje volje, zbog potrebne mu zarade, počinje svoju karijeru babysitterice, a vrijeme provodi s Oliverom na trkama konja, u baru i na drugim, za djecu neprimjerenim, mjestima. Oliver je slabašan, ali drag dječak kojega otac pacifist nije naučio kako da se obrani od nasilnika, te on u nesretnom Vincentu pronalazi svoj uzor, nekoga tko će ga naučiti kako da se izbori za sebe. Oliverova škola promiče sve religije te ljude dobre volje koji imaju sposobnost nadahnuti čovjeka, pa Oliver dobiva zadatak pronaći sveca među ljudima koje svakodnevno susreće. Pripremite maramice.


"A saint is a human being we celebrate for the sacrifices they make, for their commitment to making the world a better place."

Sladak je ovo, i neisforsirani, film koji možete pogledati s obitelji, a koji vas može nadahnuti da gledate dobro u ljudima na svom radnom mjestu, u svojoj školi, u svojim prijateljima. Iako se ponekad čini da smo mi, ljudi, proračunata bića te da i dobra djela radimo samo iz koristi, dovoljno je zrnce mudrosti i milosti da bismo svece pronašli u poznatim nam licima. Možda je to kolega koji vam napravi uslugu, možda je to prodavačica koja vam svako jutro proda toplo pecivo uz smiješak, a možda je to muž koji vam ispeče palačinke samo zato što vas je uhvatila želja za njima. Kako bilo, oni naš svijet čine ljepšim mjestom, a najmanje što možemo učiniti jest da im vratimo istom mjerom.


2 komentara:

Speak up! :)