srijeda, 11. ožujka 2015.

Kad se mrzi i voli

Iako Hollywood sve veću lovu ulaže u filmsku produkciji, čini mi se da se više ne snimaju filmovi koji čovjeka mogu nadahnuti svojom jednostavnošću i šarmantnošću. Zato, kišni dan savršen je za opuštanje uz jedan od hollywoodskih klasika.


Nekada, ne tako davno, filmašima nisu bili potrebni specijalni efekti, niti bajna kostimografija. Sve što je činilo film dobrim je bio dobar scenarij i glavni glumci između kojih je znala frknuti pokoja iskrica. Jedan od takvih filmova je i The shop around the corner, divan film kojeg su 1998. godine pokušali kopirati oni koji su natjerali Meg Ryan i Tom Hanksa da zaigraju u ulogama Klare i gospodina Kralika. Velik sam romantičar i romantične komedije gledala bih od jutra do sutra, ali You've got mail nije mi bila gledljiva. Ali, ako e-mail zamijenite pravim pisanim pismima, poštanskim sandučićima i radnju smjestite u mali dućan čangrizavog gazde Matuscheka u Budimpešti - dobijete film kojeg ćete rado pogledati i više puta!


Gospodin Kralik jedan je od prodavača u dućanu na uglu, a jedno je od najromantičnijih izdanja mladog Jamesa Stewarta. Kad mu u dućan dođe mlada Klara i snalažljivo ga natjera da ju zaposli, jasno je da njih dvoje neće biti BFF. Ipak, nešto im je zajedničko - oboje imaju pen pal-a s kojim raspravljaju o umjetnosti i svemu onome što život čini lijepim. Pogađate, oni ni ne slute da se zaljubljuju upravo jedno u drugo!

Obožavam priče o parovima koji izazivaju jedno drugo - taj slatki prkos koji privlači muškarca ženi, i ženu muškarcu! I mislim da on nije filmska figura, nego da nas i u stvarnosti privlače osobe koje nam mogu biti dostojni suparnici. James Stewart i Margaret Sullavan savršeno su utjelovili mačku i miša te, zajedno s ostalim pitoresknim likovima u dućanu gospodina Matuscheka, stvorili antologijski film koji nas uči da je ponekad lakše dušu ogoliti papiru, nego ljudskom biću. Valjda se svi trudimo sakriti svoju ranjivost, u tolikoj mjeri da zaboravimo - možda već sutra na ulici, kojom svakog dana prođemo, susretnemo nekoga kome bismo mogli pokloniti svoje srce. Lijepe li misli, zar ne?


Nema komentara:

Objavi komentar

Speak up! :)