Ako nešto volim, onda je to peckarenje kolačića koji savršeno idu uz
kavu ili čaj. Volim praviti i kolače i torte, ali suhi kolačići svih
oblika i okusa su mi najdraži. Nastojim svako malo isprobati neki
novi recept, ali za Božić se uvijek vraćam onima provjerenima, jer
lijepo je godinu zaokružiti s jednim best of izdanjem.
Sljedećih predbožićnih dana podijelit ću s vama neke od svojih omiljenih recepata za suhe božićne kolačiće, koji nisu moje autorsko djelo, osim što su pojednostavljeni i prilagođeni našem podneblju i dostupnim nam sastojcima, a za koje možete biti sigurni da su pun pogodak, što zasigurno puno znači budući da je teško izabrati takve u moru recepata.
Prve ću vam predstaviti američke čovječuljke od đumbira, koji su slični našim već isprobanim paprenjacima, a koji će biti fina alternativa svima koji paprenjake ne vole (u mojoj obitelji jedino ja svakodnevno u vrijeme Božića praznim kutiju s paprenjacima).
Za njih će vam trebati 125 g margarina, 100 g šećera, 1 jaje, 375 g brašna, prašak za pecivo, 2 žličice đumbira u prahu, žličica cimeta i dvije žlice meda. Margarin i šećer miksajte dok
ne postanu pjenasti, a onda dodajte žumanjak i med pa miksajte dok
se ne poveže. Umiješajte brašno, đumbir, cimet i prašak za pecivo, pa
izvan posude mijesite rukama dok tijesto ne bude čvrsto i glatko. Nek
odstoji u hladnjaku bar sat vremena. Tijesto razvaljajte tanko (oko 4
mm) i izrežite iz njega oblike, ne moraju to biti nužno čovječuljci.
Pecite u pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta, dok ne potamne.
Što se tiče ukrasa, ako ne želite komplicirati, lijepo će izgledati ukrašeni šarenim bombonima i običnom glazurom od bjelanjaka koju ćete dobiti miksanjem jednog bjelanjka s cca 150 g šećera u prahu, kojima ćete dodati i par kapi limunovog soka.
Neka peckarenje počne! :)
Primjedbe
Objavi komentar
Speak up! :)